Expoziția anuală a Breslei Barabás Miklós – grupul de la Cluj
Vernisaj: joi, 6 februarie 2020, ora 18:30

6–23 februarie 2020

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 6 februarie 2020, de la ora 18:30, la vernisajul expoziţiei anuale a Breslei Barabás Miklós – grupul de la Cluj, eveniment care va avea loc în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Asociaţia „Breasla Barabás Miklós”, organizația artiştilor plastici maghiari din România, care cuprinde aproape 200 de membri, având un istoric de 91 de ani, organizează a patra oară o expoziție de grup la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Și în acest an, grupul de la Cluj (cel mai numeros grup al acestei organizații), își prezintă cele mai reușite rezultate artistice, oferind în același timp vizibilitate și pentru artiștii din alte regiuni. Pictori, sculptori, graficieni, ceramiști, sticlari, textiliști și fotografi, cu vârste cuprinse între douăzeci și o sută de ani, participă cu cele mai însemnate lucrări realizate în decursul anului trecut, neavând restricții tematice sau stilistice, ținându-se cont doar de calitatea artistică a operelor.

Diversitatea nu se referă numai la multitudinea de genuri. Breasla Barabás Miklós nu s-a constituit după o anumită ideologie, membrii săi au diferite principii artistice. Drept urmare, gândurile, emoțiile și noile experimente ale artiștilor din Breaslă sunt reprezentate printr-o paletă variată de lucrări realizate în diverse tehnici și stiluri, de la cele cu caracter clasic până la cele postmoderne, de la figurativ până la abstracționismul geometric și liric.

Păstrarea tradiției și concomitent deschiderea spre forme contemporane de exprimare artistică i-au caracterizat încă de la înființare pe membrii Breslei Barabás Miklós. În cadrul expoziției, întâlnim exemple ale continuității celor mai nobile tradiții transilvănene și variantele lor particulare din secolul XXI, alături de care se manifestă și libertatea totală, caracteristică avangardei din toate timpurile.

La vernisaj vor lua cuvântul: dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; sculptorul Kolozsi Tibor, președintele Breslei Barabás Miklós și Németh Júlia, critic de artă.