Bienala Naţională de ceramică-sticlă-metal „Metafore Incandescente” - Cluj-Napoca 2016

 Vernisaj: joi, 6 octombrie 2016, ora 18:00

 6 octombrie - 30 octombrie 2016

O nouă întâlnire cu coacerile „Metaforelor Incandescente” se pregăteşte intens la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cea de-a VI-a ediţie a Bienalei Naţionale de ceramică, sticlă şi metal.

Vernisajul va avea loc în data 6 octombrie 2016, de la orele 18.00, iar expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 30 octombrie 2016.

Bienala este rodul colaborării dintre Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design Cluj, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Cluj şi Fundația CeramArt, fondată de o parte dintre dascălii catedrei ceramică-sticlă-metal și implicată în organizarea și desfășurarea simpozioanelor și bienalelor naționale și internaționale de profil, desfășurate la Cluj-Napoca începând încă din 1996.

Incandescența metaforică a toamnei expoziționale clujene, urmând a se desfășura și în acest an pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, impregnate de gloria zbaterilor istorice și dureroaselor contorsiuni contemporane, se face simțită. Sperăm ca ea să-ncarce cu consistența emoției estetice dată de vioiciunea creativă a expozanților sufletele unui public avid de frumos, în pragul unei ierni previzibile, posibil apăsătoare și disconfortantă.

Alături de mai tânăra ei surată, Bienala Internațională de Ceramică, care și-a consumat cu răsunător și meritat succes internațional multiplele manifestări cultural-expoziționale în cea de-a II-a ediție, deja consacrata, dar mereu proaspăta, Bienală Națională – de ceramică, sticlă și metal - Metafore Incandescente, aflată la a VI-a manifestare, se deschide și în acest an cu aceeași generozitatea proprie lumii artelor, în spațiile dedicate ale Muzeului de Artă.

Miza acestei ediții, una ambițioasă în care contam pe o mai largă participare a artiștilor români, al căror număr speram inițial să treacă de cincizeci a fost, în mod fericit, depășită prin răspunsul afirmativ masiv primit la provocarea noastră din partea acestora, în număr de peste 70. De asemenea, bienala, pe care ne-o dorim cât mai „justificat națională”, urmărește ca aducând pe simeze cât mai numeroși artiști activi și valoroși din cele mai diverse regiuni ale țării, să faciliteze și să medieze stabilirea și consolidarea de relații și contacte profesionale și de colaborare în viitor, pe o arie cât mai largă, cuprinzând artiști, uniuni sau universități zonale pe toate domeniile sale de operare.

În noua sa formulă, sub noul său generic, Metafore Incandescente, bienala și-a propus, încă din prima sa ediție, acoperirea tuturor celor trei domenii de manifestare a artelor decorative ale focului, ceramică, stică și metal, cu întreaga lor varietate de interconexiuni imprevizibile.

Așadar, vom vedea și de această dată lucrări de autor ale unor artiști aflați la început de drum sau în apogeul creației, piese sau ansambluri compoziționale de un înalt nivel, din aria ceramicii artistice de mici și mari dimensiuni sau a designului de obiect decorativ și funcțional contemporan. Obiecte surprinzătoare prin varietatea lor formală și inovativă, admirabil transpuse în mase ceramice, tehnici și abordări plastice la fel de diverse.

Lucrările maeștrilor sticlari prezenți în spațiul expozițional vor inunda atmosfera cu reflexiile fascicolelor lor colorate și diafane, fascinante formal și cromatic, într-o plajă dimensională și în desfășurări spațial-vectoriale complexe. Asocieri cu elemente conexe, lemn, metal, piatră sau fibre vegetale, vor veni în completarea inspirată a surprinzătorului lor discurs plastic. Tehnici și tehnologii de ultimă oră, metalizări și monturi prețioase și rafinate, șlefuiri și eloxări, vor încânta mai mult ca oricând ochiul avizat și exigent al publicului.

„Îmblânzitori ai fiarelor”, maeștrii metaliști ne vor impresiona cu siguranță prin uimitorul „dresaj” în forme inedite și paradoxal delicate, de asocieri al multor varietăți de mase metalice, împreunate de focul purificator în alcătuiri fantastice și formalizări imprevizibile, pe o la fel de neașteptată scală dimensională. Prezențele impunătoare ale metalului voit frust și dur, îmbogățit de oxidări și patine fascinante cromatic, prelinse lasciv pe forme aluzive lipsite de opreliști, vor coabita pașnic cu delicatele siluete sidefate ale unor splendide piese de podoabă. Fabuloase bijuterii de autor amintind parcă de o lume viitoare, modelate cu multă asumare de mințile instruite și mâinile pricepute și dăruite cu har ale artiștilor orfevrari, din metale nobile înglobând splendide fragmente de „pietre”, prețioase dacă nu prin valoarea lor pecuniară atunci,  cu siguranță, prin cea estetică, de înalt nivel, aceste arabescuri vor puncta prin delicatețe spațiul expoziției, înnobilând întreaga atmosferă.

Mixaje multiple realizate din materii de mare diversitate, bine „controlate” și expresive, de elemente spațiale filiforme și unduitoare, alternând cu mai masive dezvoltări formale ceramice impunătoare sau transluciditățile luminoase de „ghețuri colorate” proprii sticlei, ne vor bucura sufletul însoțindu-ne apoi, lung timp, în viața de dincolo de zidurile galeriei.

Această atmosferă de basm a spațiului acestei expoziții, o poate împlini marcându-ne în profunzime doar o astfel de fabuloasă reunire de vii și „vrăjite entități obiectuale”, având ca loc comun purificarea nașterii lor prin foc.

Vom întâlni la Cluj peste 70 de artiști, din București, Brașov, Galați, Iași, Bistrița, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Vâlcea, Petroșani, Deva, Ploiești și Timișoara, din cei ce activează dincolo de hotarele țării, dar care nu au abdicat de la apartenența lor națională, alături de artiști clujeni. Din generații și școli la fel de diferite precum universitățile din București, Timișoara, Cluj, Iași și Baia Mare se vor întâlni în galeriile Muzeului de Artă, reuniți într-o sărbătoare metaforică națională a incandescenței, alături de artiștii cu nume consacrate, proaspeți absolvenți sau studenți meritorii, la licență sau master, ai secțiilor de profil ale universităților de artă românești.

Ca organizatori, sperăm în participarea unui public cât mai numeros, care să ne fie alături în bucuria acestei ample revederi, aflate sub zodia unei toamne dominată de o incandescență solară.

Conf. Univ. dr. Andrei Florian, UAD Cluj,
organizator și curator al bienalei