Roni Ben-Ari este o artistă din Tel Aviv, Israel, interesată de aspectele sociale ale vieţii oamenilor din diverse comunităţi ale lumii, în special categorii marginale sau defavorizate. Lucrările sale de fotografie, artă video şi instalaţii au fost prezentate în expoziţii personale sau de grup în muzee şi galerii de artă din multe ţări ale lumii şi au fost recompensate cu multe premii. Anul acesta a obţinut premiul întâi la competiţia „The Worldwide Photography Gala”, categoria „Culture and People”, cu una din lucrările cuprinse în expoziţia care se va deschide la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, prima a artistei în România.

Expoziţia „Montzi” reprezintă finalul unui proiect care a avut ca obiectiv documentarea locurilor în care a trăit până în anul 1940 mama artistei, Margaret Stenhouse (Montzi), originară din Transilvania. Aceasta s-a născut la Ileanda (1919) şi a copilărit cu familia la Cluj-Napoca, în vecinătatea Spitalului evreiesc. Aici, de la vecinii romi, a adoptat multe din caracteristicile lor precum portul şi dansurile tradiţionale, sărbătorile şi gătitul specific, spunând ea însăşi că este „ţiganca familiei”. Activistă în mişcarea de tineret sionistă locală, Montzi s-a mutat în Palestina în anul 1940.

După plecare ei, familia şi alţi membri ai comunităţii evreieşti din Cluj, la fel ca mulţi membri ai comunităţilor de romi, au fost deportaţi şi exterminaţi în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Acestă expoziţie este un omagiu adus de artista Roni Ben-Ari mamei sale, Montzi, care a fost animată toată viaţa de spiritul tradiţional al romilor. „Am documentat viaţa acelui popor nevăzut de mine până acum din care ea s-a simţit parte şi am urmat-o pe „Montzi” în drumurile sale de odinioară” spune artista.

Fotografiile au fost realizate în perioada 2012-2013, în 24 de comunităţi de romi, în 3 stagii de documentare prin colaborarea cu cercetătorul Crăciun Ioan Lăcătuş de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca (ISPMN) în localităţi precum: Ileanda, Zalău, Jibou, Floreşti, Cojocna, Agrij, Sibiu, Brateiu, Valeni-Mureş, Copşa Mică, Glodeni, Crăciunelu de Sus, Cluj - Pata-Rât.

 Cu prilejul acestei expoziţii, miercuri, 11 septembrie, 2013, ora 11, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc masa rotundă cu titlul Locuire socială la romi: drept şi demnitate. Participă cu comunicări Crăciun Ioan Lăcătuş – ISPMN/Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, lector univ. dr. Cristina Raţ-Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, UBB Cluj, prof. univ. dr. Eniko Vincze-Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj, dr. Lorin Niculae, director coord. Arhipera, Fundaţia Soros România, Bucureşti, Ioana Păvălucă, arhitect, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, drd. Claudia Mailat-Universitatea Ruprecht-Karls din Heidelberg. Moderator: Florin Moisă - Preşedinte executiv CRCR Cluj .

Organizatori: Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca (ISPMN), Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR), Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Evenimentele au fost realizate cu sprijinul Ministerului de Externe al Israelului şi al Ambasadei Israelului la Bucureşti.