Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, va găzdui în perioada 2-3 iunie 2017 o serie de evenimente (#rațiu100) organizate în parteneriat cu Centrul Rațiu pentru Democrație și dedicate împlinirii unui secol de la nașterea lui Ion Rațiu.

Vineri, 2 iunie, de la ora 15:00, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca va avea loc decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2017 domnului Ovidiu Vanghele. Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015 pentru a promova jurnalismul de investigație. Premiul răsplătește efortul jurnaliștilor de a menține publicul informat în legătură cu subiecte de interes național. Laureații anteriori sunt Emilia Șercan (2016) și Cătălin Tolontan (2015).  Acest eveniment va fi urmat, de la ora 16:30, de vernisajul Expoziției cu fotografii din arhiva familiei Rațiu, curatoriată de Diana Racu cu susținerea lui Indrei Rațiu.

Sâmbătă, 3 iunie, ora 14:30, în Sala Tonitza, va avea loc decernarea Premiului Elisabeth Pilkington Raţiu pentru Sănătate Mintală 2017 domnului prof. univ. dr. Mircea Miclea de la Universitatea Babeș-Bolyai. Prin acest premiu se dorește recunoașterea celor mai importanți și inovatori specialiști în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice.  Premiul susține o mai bună cunoaștere asupra sănătății mintale, contribuind la diminuarea și, în final, eradicarea rușinii, stigmatului și discriminării împotriva sănătății mintale.

#rațiu100. Eveniment ce marchează ziua de naștere a lui Ion Rațiu

2-3 iunie 2017