Un proiect de cooperare între:

Universitatea TU Dortmund

Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca

Centrul Cultural German

Studenții de la Arte Vizuale din Cluj-Napoca și Dortmund își surprind orașele prin lentila aparatului foto și le prezintă publicului clujean într-o expoziție de vederi fotografice, generoasă și captivantă, deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Expoziția „Poșta aeriană”, organizată de Centrul Cultural German, este deschisă vizitatorilor din 24 februarie până în 19 martie.  Clujul se arată din cele mai tainice și neobișnuite unghiuri: pereți colorați de artiști stradali, străzi întunecate acoperite de ploaie, locații abandonate, umbre, muchii și unghere ale vieții urbane sau, pur și simplu, viața locuitorilor. În dialog fotografic cu colegii lor din Dortmund, studenții își proiectează propriile impresii asupra orașului.

Proiectul „Poșta aeriană”, început în februarie 2016, este o colaborare între Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Dortmund. În cadrul a două seminarii de fotografie partenere, studenții au fotografiat orașul lor și și-au trimis fotografiile sub formă de cărți poștale, alături de câteva cuvinte descriptive. Aceștia au trebuit să urmeze motive precum "idyll", "metamorphosis" sau "earthlings" și să răspundă vederilor primite de la colegii din cealaltă țară. Prin cele 16 teme provocatoare se conturează un portret dinamic – în oglindă – al celor două spații urbane. Expoziția, formată din mai multe sute de vederi foto, este rezultatul acestui proiect unic.  „Proiectul «Poșta aeriană» reușește exact ceea ce își propune Centrul Cultural German în misiunea sa: să inițieze și să susțină dialogul între artiștii din Cluj-Napoca și Germania, să prezinte noi perspective și să apropie pe plan cultural locuri îndepărtate. Prin cărțile poștale se creează o relație complexă între Dortmund și Cluj-Napoca: ies la iveală diferențele, dar mai ales asemănările dintre aceste orașe europene”, a declarat directorul Centrului Cultural German, Ingo Tegge.

La vernisaj vor fi prezenți curatorii Andrei Budescu (lector universitar, Departamentul de Fotografie al UAD, Cluj-Napoca) și Timo Klos (lector universitar, Departamentul de Fotografie al TU Dortmund), comisarul de expoziție din partea Muzeului de Artă, Alexandra Sârbu și studenții autori ai vederilor din ambele orașe.

O parte din cărțile poștale se pot vedea online pe www.posta-aeriana.ro.

POȘTA AERIANĂ. Expoziție cu vederi fotografice din Dortmund și Cluj-Napoca

Vernisaj: vineri, 24 februarie 2017, ora: 18:00

25 februarie - 19 martie 2017

Imagini surprinse în timpul inaugurării oficiale a expoziției „POȘTA AERIANĂ: Vederi fotografice din Dortmund și Cluj-Napoca”, un proiect inedit de colaborare între Universitatea Tehnică din Dortmund, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Centrul Cultural German, cu sprijinul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), în data de 24 februarie 2017, cu începere de la ora 18:00, în prezența celor doi curatori, Andrei Budescu (lector universitar, Departamentul de Fotografie al UAD, Cluj-Napoca) și Timo Klos (lector universitar, Departamentul de Fotografie al TU, Dortmund), a comisarului de expoziție, Alexandra Sârbu (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), și a directorului Centrului Cultural German, Ingo Tegge, coordonator al proiectului.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 19 martie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

 

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!