IMAGINI DIN GALERII SECRETE. Religia clandestină în arhivele poliției secrete

Vernisaj: joi, 21 noiembrie 2019, ora 17:00

21 noiembrie – 29 decembrie 2019

Proiecţie de film: sâmbătă, 22 noiembrie 2019, orele 16:00-18:00

Expoziția prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei, dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Ce vedeți când priviți aceste fotografii în prezent? Există o viață pentru aceste imagini în afara arhivelor? Cine ar trebui să decidă cum sunt folosite aceste materiale? Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.

_____________________________

Curatori:

Gabriela Nicolescu şi James Kapaló

Echipa de cercetători:

Igor Caşu, Iuliana Cindrea, Ágnez Hesz, James Kapaló, Dumitru Lisnic, Kinga Povedák, Anca Şincan şi Tatiana Vagramenko

Colaborator din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca:

Alexandra Sârbu

http://www.macluj.ro/proiectie-de-film.html

Imagini de la inaugurarea oficială a expoziţiei intitulate „Imagini din galerii secrete: religia clandestină în arhivele poliţiei secrete”. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în data de 21 noiembrie 2019, cu începere de la ora 17:00, în prezenţa istoricului Constantin Buchet, preşedintele Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a istoricului Silviu Moldovan, şeful Direcţiei Cercetare-Editare a CNSAS şi a curatorilor expoziţiei, cercetătorii Gabriela Nicolescu şi James Kapaló. Din partea instituţiei gazdă, au participat istoricul Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi Alexandra Sârbu, istoric de artă.

 

Expoziţia rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 29 decembrie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00