Hollosy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare

Vernisaj: 8 august 2018, ora 18

8 august-2 septembrie 2018

Anul 2018 marchează centenarul trecerii în neființă a pictorului și dascălului Hollósy Simon. Moștenirea lăsată de el nu se rezumă doar la lucrările de artă, ci este una extinsă, ce înglobează întregul univers care a gravitat în jurul coloniei de artiști de la Baia Mare. Înființată în 1896, aceasta a reprezentat un punct de reper în evoluția artei maghiare și transilvănene. Chiar și după părăsirea coloniei de către marele artist, munca acestuia va fi continuată de restul fondatorilor școlii (Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János și Iványi-Grünwald Béla), care în următoarele decenii vor lua sub tutela lor studenți și vor deschide porțile coloniei pentru alți artiști.

Expoziția organizată cu lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca este un omagiu adus acestui demers cultural de la sfârșitul secolului XIX, care a format și reformat spiritul artistic în cadrul mai multor generații.

Imagini de la vernisajul expoziţiei „Hollósy Simon şi colonia de artişti de la Baia Mare”. Evenimentul a avut loc miercuri, 8 august 2018, de la ora 18, în sălile „Festive” ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Cu această ocazie au rostit alocuţiuni: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Nicolae Sabău; Katalin Szurovszky, consulul Ungariei la Cluj-Napoca şi curatorul expoziţiei, dr. Iakob Attila. Expoziţia rămâne deschisă spre vizitare până în data de 2 septembrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10:00-17:00.