Doina Mihăilescu.
ATHANATOS (când gândul începe să vadă)

Vernisaj: joi, 29 martie 2018, ora 18:00

30 martie – 15 aprilie 2018

Curator: Oliv Mircea

Expoziția de pictură, grafică și desen a Doinei Mihăilescu vă prilejuiește întâlnirea cu un artist pe deplin format. Demersul artistei propune o încercare conștientă de a se integra în tradiție. „Athanatos” (când gândul începe să vadă) dezvăluie începutul unei căutări spirituale, izvorâtă din credința autoarei că omenirii nu-i este cu putință să trăiască fără credință. Doina Mihăilescu este convinsă că dacă dai la o parte credința, nu dai la o parte doar un corpus doctrinar și nici nu lași în urmă un peisaj curățat, unde omul apare drept ceea ce este, ci dai la o parte puterea de a intui și de a percepe adevăruri înalte – adevăruri despre condiția omenească -,  adevăruri cu care, în absența credinței, nu ne putem confrunta. Astfel, esteticul este înrădăcinat în religios, sufletul este eterizat și puritatea cuvintelor este sporită. Pictura, arta în general, este pentru artistă un act de apartenență, o aderare la un imaginar care îi îngăduie să livreze precizie, percepție și sinceritate, permițându-i să redescopere viziunea etică în mijlocul vieții moderne. [...] Expoziția „Athanatos” (când gândul începe să vadă), un eseu de investigație estetică, poetică și teologică poate, fără prea mare efort, să se dezvăluie ca iconosferă care conține locuri creative deschise unei pluralități de interpretări (Oliv Mircea, curator).

 

Doina Mihăilescu trăiește și muncește la Timișoara. Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea da Artă, restaurator și autor de studii despre artele vizuale. Lucrează pe diferite șantiere de restaurare. Are calitatea de expert în evaluarea și restaurarea picturii pe lemn. A întreprins multe stagii de documentare în străinătate. Este protagonista a peste treizeci de expoziții personale în România și în Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Ungaria, Iugoslavia etc. Este laureată, din 2016, a premiului pentru arta religioasă acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Imagini de la deschiderea oficială a expoziției personale de pictură, grafică și desen a artistei Doina Mihăilescu, reunită sub titlul generic „Athanatos (când gândul începe să vadă)”. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în data de 29 martie 2018, cu începere de la ora 18:00, în prezența artistei; a curatorului expoziției, criticul de artă Mircea Oliv și a muzeografului Alexandra Sârbu.

 

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 15 aprilie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10:00-17:00.