Cartea de artist la întâlnirea cu prietenii. Raphaël Monticelli

joi, 25 iulie 2019, ora 12

sala Tonitza

În data de 25 iulie, de la ora 12, va avea loc, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, o întâlnire cu publicul a celebrului poet şi critic de artă din Franţa, Raphaël Monticelli, prilejuită de conferinţa Cartea de artist la întâlnirea cu prietenii. La această întâlnire participă artistul italian Remo Giatti, cunoscut colecţionarilor din lumea întreagă pentru cărţile sale de artist apărute la Editura La Diane Française din Nisa.

Întâlnirea va fi moderată de scriitorul şi poetul Ion Cristofor.

Personalitate complexă, ilustru critic de artă, poet şi scriitor strălucit, Raphaël Monticelli s-a născut în 1948, la Nisa. Între 1979 şi 1994 a condus două galerii de artă, în cadrul cărora a cultivat intens interferenţa diverselor arte: literatura, pictura, poezia şi muzica. A publicat, singur sau în colaborare, numeroase cărţi bibliofile, splendide albume de artă, volume dintre care amintim doar pe cele publicate la Nisa în ultimii doi ani (2017-2019): Dans le vacarme des couleurs (în colaborare cu Fernanda Fedi), Amphisbène et autres chimères (în colaborare cu Eric Massholder), Ballade rythmique (în colaborare cu Rico Roberto), Surge (în colaborare cu Remo Giatti), Vallées et montagnes (în colaborare cu Fumika Sato), Entre deux feuilles d’eau (în colaborare cu Sabrina d’Agliano), Continuons la route ensemble, mon ami (în colaborare cu Marc Monticelli), Les voix de l’ange (în colaborare cu  Muriel Désembrois), Et la mémoire rêve d’en rêver (în colaborare cu  Martin Miguel), Le poiseau Parisi (în colaborare cu Salvatore Parisi). Sunt cărţi ce dovedesc nu doar o vocaţie de umanist modern, ci şi o solară vocaţie a prieteniei. Şi-a exersat cu egală pricepere calităţile de dascăl între 1994 şi 1998, în departamentul Alpes-Maritimes şi Var, experimentând noi căi în domeniul educaţiei artistice şi culturale. Nu în ultimul rând, personalitatea polivalentă a lui Raphaël Monticelli e dublată de cea a unui poet original în expresie, cu o sensibilitate modernă şi rafinată.

 

 

Imagini de la întâlnirea cu publicul a celebrului poet și critic de artă francez Raphaël Monticelli. În cadrul întâlnirii, moderate de scriitorul Ion Cristofor, Monticelli a susținut o prelegere intitulată „Cartea de artist”. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în data de 25 iulie 2019, cu începere de la ora 12.