ANTAL IMRE – PICTORUL CEANGĂU

Vernisaj: 16 august 2017, ora 16

16 – 27 august 2017

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Srl. MANK, vă invită să luaţi parte miercuri, 16 august 2017, începând de la ora 16:00, la vernisajul expoziţiei „Antal Imre, pictorul ceangău – în oglinda colecției Németh–Kriza”, care va avea loc în sălile de expoziții temporare de la etajul muzeului (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30).

Expoziția prezintă o selecție din lucrările artistului aflate în colecția pastorului reformat Németh Géza și a soției acestuia, Kriza Judit. Născut în 1944 la Lunca de Sus, pictorul Antal Imre a imortalizat acele peisaje și personaje din locurile natale pe care le cunoștea încă din fragedă copilărie: ceangăi, femei, păstori, meleaguri cu dâmburi. În anii '70 și '80, concepția inițială a artistului a fost una realistă, zugrăvind scene ori constructive, ori lirice, având ca motive principale femei și păstori ceangăi, de asemenea și figuri singuratice sau în grup. De la începutul anilor `90 viziunea sa artistică se va schimba și se va transforma: apar compoziții cu accente suprarealiste, figurile sale devin treptat plutitoare, transcendente, până la urmă desprinzându-se de pe sol, devenind semne și simboluri, legături mistice între cer și pământ. Expoziția conține lucrări în diferite tehnici precum linogravură, desene în tuș și în peniță, picturi în ulei, respectiv pastel în ulei.

 

La vernisaj vor rosti alocuțiuni Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Németh Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei; pastorul Németh Géza; Székely István, vicepreședinte executiv UDMR; Dr. Hóvári János, director general MANK și artistul grafician Holló Barna, care va prezenta expoziția.

Orar de vizitare:

Miercuri – duminică: 10.00–17.00

Curatorul expoziției:

Szepes Hédi, istoric de artă

ANTAL IMRE – PICTORUL CEANGĂU

[RO] Imagini de la vernisajul expoziției „Antal Imre – pictorul ceangău în oglinda colecției Németh–Kriza”, eveniment găzduit în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Evenimentul, un important moment din cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, s-a desfășurat în data de 16 august 2017, cu începere de la ora 16. La vernisaj au luat cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Németh Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei; pastorul Németh Géza; Székely István, vicepreședinte executiv UDMR; dr. Hóvári János, director general MANK și artistul grafician Holló Barna. Expoziția poate fi vizitată până în data de 27 august. Vă așteptăm cu drag.

 

[HU] Pillanatfelvételek az „Antal Imre a csángó festő – a Németh-Kriza gyűjtemény tükrében” című időszaki kiállítás megnyitójáról. A Kolozsvári Magyar Napok egyik fontos pillanatát képező eseményre 2017. augusztus 16-án 16 órai kezdéssel került sor a Kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti termeiben. A megnyitón felszólaltak Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója; Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Németh Géza lelkész; Székely István, az RMDSZ ügyvezető elnöke; Dr. Hóvári János, a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) főigazgatója, valamint Holló Barna grafikusművész. A kiállítás augusztus 27.-ig látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.