Interferențe vizual-muzicale româno-braziliene

joi, 14 noiembrie 2019, ora 18

sala Tonitza

Vă invităm la o interesantă serată, organizată în parteneriat de Casa do Brasil, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima și Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Evenimentul va avea loc joi, 14 noiembrie 2019, ora 18, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Evenimentul se înscrie pe linia acțiunilor de diplomație culturală promovate de Casa do Brasil (instituție patronată de principala universitate clujeană, UBB, având rădăcini în secolul XVI) și de Cursul de Estetica Jazzului al Academiei Naționale de Muzică G. Dima din Cluj-Napoca.

În prima parte va avea loc vernisarea celor trei tablouri ale importantului pictor brazilian de sorginte clujeană Emeric Marcier (n. 1916, Cluj – m. 1990, Paris). Acestea au fost donate Muzeului de către unul dintre cei șapte descendenți direcți ai artistului, arhitectul Matias Marcier din Rio de Janeiro, în cadrul vizitei sale din septembrie a.c. la CdB și la Muzeul de Artă din Cluj. Încă prea puțin cunoscut în România, Emeric Marcier a trăit în anii 1930 la București, apoi a studiat pictura la Milano și Paris (unde, în 1939, și-a montat atelierul în spațiul pe care i-l oferise compatriotul și amicul său, suprarealistul de renume mondial Victor Brauner, născut la Piatra Neamț). Sub presiunea istoriei, a emigrat și s-a naturalizat în Brazilia. De origine evreu, Marcier se va converti la catolicism sub influența unor importanți oameni de cultură din țara de adopție: Jorge de Lima, Murilo Mendes, Lúcio Cardoso (nașul său de botez). A realizat unele dintre cele mai importante picturi murale cu caracter religios ale Braziliei din a doua jumătate a secolului XX.

După un interludiu-video de jazz brazilian inovativ, partea secundă a seratei va fi dedicată premierei clujene a unui film elaborat, timp de un lustru, de tânăra cineastă Ioana Grigore, ca lucrare de absolvire a masteratului în regia de film documentar. Realizat sub egida Universității Naționale de Film din București, acest documentar studențesc abordează o temă inedită (din punct de vedere cinematografic): istoria celui mai semnificativ grup al jazzului român de avangardă al anilor 1978-90: CREATIV. Fondat de muzicianul Harry Tavitian la Constanța, CREATIV s-a afirmat contra tuturor impedimentelor și vicisitudinilor, având ca nucleu legendarul Duo Harry Tavitian & Corneliu Stroe. În acea perioadă, performanțele acestora au fost consecvent promovate de către jazzologul Virgil Mihaiu, actualul director onorific al Casei do Brasil. Un asemenea episod a constat în editarea primelor albume de avangardă românești apărute în Occident, grație colaborării dintre Mihaiu și producătorul londonez Leo Feigin (prezent el însuși printre cei intervievați în acest mediu-metraj cu durata de 53 de minute). După vizionare, publicul e așteptat la o sesiune de discuții, având-o ca invitată pe regizoarea Ioana Grigore. Intrarea liberă.

Imagini de la serata intitulată „Interferențe muzical-vizuale româno-braziliene”, eveniment organizat în parteneriat de Casa do Brasil, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima și Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 18, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă. În prima parte a seratei, muzeograful Dan Breaz a prezentat trei tablouri semnate de artistul de origine clujeană, stabilit ulterior în Brazilia, Emeric Marcier (1916–1990), lucrări care au fost donate recent Muzeului de Artă Cluj-Napoca. În continuare, domnul Virgil Mihaiu, directorul onorific al Casei de Brasil, a prezentat un interludiu-video de jazz brazilian inovativ. De asemenea, a avut loc premiera filmului despre grupul de jazz român, Creativ, regizat de tânăra Ioana Grigore.