Expoziţia anuală a Breslei Barabás Miklós

(Grupul de la Cluj)

Vernisaj: joi, 18 ianuarie 2018, ora 18

18 ianuarie - 4 februarie 2018

[RO] Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Breasla Barabás Miklós vă invită joi, 18 ianuarie 2018, începând de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei anuale a grupului de la Cluj al Breslei Barabás Miklós, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Asociația „Breasla Barabás Miklós” cuprinde 175 de artişti plastici maghiari din România, iar cel mai numeros grup al acestei organizații, grupul de la Cluj, organizează la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, o expoziție de valorificare a lucrărilor sale. Anul trecut, Breasla a organizat o expoziție națională în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca, la care au participat mai mult de o sută cincizeci de artiști – dar un asemenea eveniment, de mare anvergură, se organizează la fiecare patru-cinci ani.

Expozițiile anuale – cum este și aceasta – au scopul de a promova valorile artistice locale, oferind publicului posibilitatea de a admira cele mai recente lucrări ale artiștilor clujeni sau din împrejurimile Clujului. Neavând restricții de tematică sau de stil, având în vedere numai calitatea, aceste expoziții prezintă o gamă largă și variată de opere ale membrilor Breslei Barabás Miklós. Pictori, sculptori, graficieni, fotografi, artiști în ceramică, sticlă și textile, cu vârste cuprinse între douăzeci și o sută de ani, participă cu cele mai însemnate lucrări realizate în decursul anului trecut.

Diversitatea nu se referă însă numai la multitudinea de genuri. Breasla Barabás Miklós nu s-a constituit după o anumită ideologie, membrii săi având diferite principii artistice. Drept urmare, gândurile, emoțiile și noile experimente ale artiștilor din Breaslă sunt reprezentate printr-o paletă variată de lucrări realizate în diverse tehnici, de la cele cu caracter clasic până la cele postmoderne, de la figuralitate până la abstracționismul geometric și liric.

Păstrarea tradiției și în același timp, deschiderea spre forme contemporane de exprimare artistică i-au caracterizat încă de la înființare pe membrii Breslei Barabás Miklós. În cadrul prezentei expoziții întâlnim exemple ale continuării celor mai nobile tradiții transilvănene și variantele lor particulare din secolul XXI, alături de care se manifestă și libertatea totală, caracteristică artei contemporane și a avangardei de toate timpurile.

Cei aproape 60 de membri ai grupului clujean din cadrul Breslei Barabás Miklós și invitații lor doresc să dezvăluie particularitățile acestei regiuni prin aducerea la suprafață a unor note distincte de gândire și gust și prin concretizarea acestora în culori, lumini și forme, în același timp mărturisindu-și ars poetica lor și transformând spațiile generoase al palatului baroc într-un loc special de întâlnire al stilurilor artistice.

La vernisajul expoziției vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Kolozsi Tibor, preşedintele Breslei Barabás Miklós; Németh Júlia, critic de artă şi dr. Bordás Beáta, curatorul expoziţiei.

 

[HU] A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum a Barabás Miklós Céhhel közösen meghívja Önöket a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves képzőművészeti kiállításának megnyitójára, amelyre csütörtökön, 2017. január 18-án 18 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeum időszaki kiállítóterében (földszint).

A romániai magyar képzőművészeket tömörítő, 175 tagú Barabás Miklós Céh legnépesebb, kolozsvári csoportja immár hagyományosan, minden év januárjában rendezi meg értékfelmérő kiállítását. A Céh tavaly országos kiállítással jelentkezett a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, amelyen több mint másfél száz művész vett részt. De ilyen nagyszabású rendezvényre csak négy-öt évente kerülhet sor.

Az éves, értékfelmérő tárlatok, amilyen ez a mostani is, a helyi értékeket vonultatják föl: a kolozsvári és Kolozsvár környéki művészek közelmúltban készült munkáiból nyújtanak ízelítőt. Tematikai és stiláris megkötés nélkül, csupán a minőségre koncentrálva, a legnagyobb változatosságban sorakoztatják fel a Barabás Miklós Céhbe tömörült alkotók kínálatát. Festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek a huszonévesektől a száz felé közelítőkig mutatják be egy-két munka erejéig múlt évi termésük színe-javát.

A változatosság azonban nem csupán a műfaji sokrétűségre vonatkozik.  A Barabás Miklós Céh tagsága ugyanis nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött. Berkeiben a legkülönfélébb művészi hitvallású alkotók kaptak helyet. Ilyenformán a klasszikus hangvételű munkáktól a posztmodernig, a figuralitás jegyében fogantaktól a geometriai és lírai absztraktig, a legkülönbözőbb technikában megvalósított művészi alkotások vallanak készítőik érzelem- és gondolatvilágáról, elképzeléseikről, újszerű kísérleteikről. Hagyomány és nyitás a legkorszerűbb kifejezési formák felé – alakulásától ez jellemezte a Barabás Miklós Céh alkotógárdáját. A legnemesebb erdélyi hagyományok továbbélésének és sajátos, 21. századi változatainak példáival találkozhatunk ezen a tárlaton is, de ugyanakkor azzal a totális szabadsággal is, amely korunk művészetét, a mindenkori avantgárdot jellemzi.

A BMC mintegy hatvan tagot számláló kolozsvári csoportja és meghívottaik  a gondolkodás- és ízlésbeli sajátosságok felszínre hozatalával, színekbe, fényekbe, formákba konkretizálásával  érzékeltetik a régió sajátosságait, vallanak ars poeticájukról, alakítják a stílusok sajátos találkozóhelyévé a barokk palota tágas tereit.

A kiállítás megnyitóján felszólal majd dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum menedzsere; Kolozsi Tibor, a Barabás Miklós Céh elnöke; Németh Júlia műkritikus és dr. Bordás Beáta, a kiállítás kurátora.

Imagini de la vernisajul expoziției anuale a grupului de la Cluj al Breslei Barabás Miklós. Evenimentul, care a atras un public deosebit de numeros, a avut loc în data de 18 ianuarie 2018, cu începere de la ora 18, în sălile temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. La vernisaj au rostit alocuțiuni: Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Németh Júlia, critic de artă; Kolozsi Tibor, președintele Breslei Barabás Miklós și Bordás Beáta, muzeograf. Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 4 februarie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Vă așteptăm cu drag!

 

Fotografii: Horváth László

© 2018 MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA