Imagini surprinse în timpul desfășurării primei sesiuni de comunicări științifice a celei de-a VI-a ediții a Simpozionului Internațional „File din istoria evreimii clujene”, reunit sub genericul tematic „Contribuția întreprinzătorilor evrei la dezvoltarea economică și urbanistică a Clujului”. Evenimentul este organizat la inițiativa Comunității Evreilor Cluj, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România, a Primăriei și a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

La deschiderea festivă a simpozionului din data de 29 mai 2017 au participat, cu alocuțiuni inaugurale, reprezentații instituțiilor organizatoare, domnul Robert Schwartz, președinte al Comunității Evreilor Cluj și domnul prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, programul lucrărilor primei sesiunii de comunicări științifice bucurându-se de prezența unor invitați de mare prestigiu: prof. univ. dr. Liviu Rotman, dr. Aurel Vainer, prof. univ. dr. Ladislau Gyémánt, arh. Monica Sebestyén, ing. Andrei Sebestyén, ing. Andrei Zador, Robert Schorr, Grigore Buda. În încheierea primei sesiunii, a avut loc lansarea volumului V din seria „File din istoria evreimii clujene”, moment urmat de prezentarea în premieră absolută a filmului documentar „Clujul și moștenirea lui David Sebestyén” și de micro-recitalul formației Mazel Tov.

 

Imagini surprinse în timpul desfășurării celei de-a doua sesiuni de comunicări științifice din cadrul ediției a VI-a a Simpozionului Internațional „File din istoria evreimii clujene”, reunit sub genericul tematic „Contribuția întreprinzătorilor evrei la dezvoltarea economică și urbanistică a Clujului”. Evenimentul este organizat la inițiativa Comunității Evreilor Cluj, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România, a Primăriei și a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Moderat de prof. univ. dr. Liviu Rotman, programul evenimentului din data de 30 mai 2017 a reunit lucrări construite în jurul unor teme diverse și provocatoare, elaborate sub semnătura unor distinși invitați: prof. univ. dr. ing. Vasile Soporan – „Izsó Diamant, omul și antreprenorul vizionar al dezvoltării, prin concentrarea și localizarea acțiunilor spațiului european”, dr. Emőd Veress – „Renner/Dermata – istoria juridică a unei societăți comerciale clujene, de la înființare până la naționalizare”, dr. Grigore Buda – „Considerații privind profilul economic al evreilor din diaspora”, arh. Lilla Dohi Trepszker – „Arhitectura civilă a evreilor din Transilvania. Studii de caz din orașul Satu Mare”, dr. Daniel Lőwy – „László Devecseri, un antreprenor deosebit de abil”, dr. Emilian Dobrescu – „Antreprenori evrei din Satu Mare”.

Simpozionului Internațional „File din istoria evreimii clujene”

29-30 mai 2017

ziua 1

ziua 2