Invitați speciali: Excelența Sa, Dr. A.V.S. Ramesh Chandra, Ambasador al Indiei în România și d-na Kathyayini R. Chandra.

Cu participarea extraordinară a scriitoarei Hanna Bota și a actorilor Crina Andriucă și George Sfetcu. De asemenea, vor lua cuvântul: Mihaela Gligor, director al Cluj Center for Indian Studies, UBB Cluj-Napoca și Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Gazda evenimentului Devi Sutra este Muzeul de Artă Cluj-Napoca, sala Tonitza.

Parteneri: Muzeul de Artă Cluj-Napoca; Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj; Editura „Casa Cărții de Știință” din Cluj-Napoca; Rotary Club Cetățuie Cluj-Napoca; Restaurantul indian Indigo și Nomad, Gastro Pub. Partener media: Radio România Cluj._______

Pentru cititorii români, Maitreyi este un personaj. Unul exotic, fermecător, cum nu mai este altul în literatura română. Inspirat din realitate, ce-i drept, însă modelat de imaginația celui ce i-a dat viață: Mircea Eliade. Dar oare câți știu că Maitreyi Devi a fost, cu adevărat, reală și a avut o viață fascinantă?

Devi Sutra, noul eveniment organizat de Cluj Center for Indian Studies, ce aparține Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, își propune să o aducă în prim plan pe femeia Maitreyi Devi.

Fiică a la fel de celebrului ei tată, Surendranath Dasgupta, profesor de filosofie la University of Calcutta, Maitreyi Devi a primit o educație aleasă. Fire sensibilă, scria poezii încă din copilărie. Primul volum de versuri i‐a apărut pe când avea doar 16 ani, cu o prefață semnată de Rabindranath Tagore (primul laureat Nobel al Asiei - premiul Nobel pentru literatură, 1913, pentru colecția de poeme „Gitanjali”). De altfel, pe lângă cele patru volume de poezie scrise de‐a lungul timpului şi cele opt lucrări despre viața şi opera Guru‐lui său, Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi a scris cărți de filosofie sau pe teme sociale şi, de asemenea, cărți de călătorie. Pentru „Na Hanyate”, romanul‐replică la povestea lui Eliade, Maitreyi Devi a primit, în 1976, Sahitya Akademi Award, cea mai importantă distincție din partea Academiei de Litere Indiene.

Poetă, eseistă, prozatoare, Maitreyi Devi a fost una dintre cele mai remarcabile femei pe care le‐a dat Bengalul. Inteligentă, plină de viață, mereu în slujba celorlalți, Maitreyi Devi a fondat, în 1964, Council for the Promotion of Communal Harmony şi a fost vice‐preşedinte al All‐India Women’s Coordinating Council. A înființat şi, pentru mulți ani, a condus un orfelinat care avea ca scop declarat ajutorarea şi educarea copiilor din zona Calcuttei şi a celor rămaşi în India (Bengal) ca urmare a separării Bangladesh-ului (Pakistanul de est) de Pakistan, în 1971. Instituția înființată de Maitreyi – Khelaghar – există şi astăzi.

Devi Sutra va fi o minunată incursiune în povestea de dragoste dintre Maitreyi Devi și Mircea Eliade și va urmări, astfel, ambele romane [„Dragostea nu moare”, de Maitreyi Devi și „Maitreyi”, de Mircea Eliade], dar și poemele și corespondența ce fac referire la subiect [„În arșița dragostei. Poeme și confesiuni despre Mircea Eliade”, de Maitreyi Devi și „Corespondenţa” purtată între 1976-1988 între Maitreyi Devi și Mac Linscott Ricketts], în încercarea de a surprinde adevăratul chip al personajului principal - Maitreyi Devi - și lumea exotică în care s-a petrecut acțiunea (Calcutta).

Devi Sutra va aduce în fața publicului oameni cu o sensibilitate nemaipomenită: actorii Crina Andriucă și George Sfetcu, care vor interpreta pasaje din romane. Scriitoarea Hanna Bota se va referi la tânărul Mircea și întâlnirea lui cu acel spațiu exotic care i-a schimbat viața, iar Mihaela Gligor va face portretul femeii Maitreyi Devi și ne va fi ghid prin Calcutta descrisă în cele două romane.

INTRAREA LIBERĂ!

DEVI SUTRA. O călătorie fascinantă în India, pe urmele poveștii lui Mircea Eliade, în căutarea adevăratei Maitreyi Devi

miercuri, 15 februarie 2017, ora 17:00

sala Tonitza

Imagini surprinse în timpul desfăşurării conferinţei publice „DEVI SUTRA. Maitreyi sau Dragostea nu moare” – o călătorie fascinantă în India, pe urmele poveştii lui Mircea Eliade, în căutarea adevăratei Maitreyi Devi -, eveniment organizat de Cluj Center for Indian Studies din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi găzduit de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în data de 15 februarie 2017, cu începere de la ora 17:00. Conferinţa s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de marcă: E.S. Dr. Akella Venkata Sai Ramesh Chandra, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Indiei în România şi doamna Kathyayini R. Chandra, cu participarea extraordinară a scriitoarei Hanna Bota şi a actorilor Crina Andriucă şi George Sfetcu. De asemenea, au mai luat cuvântul: Mihaela Gligor, director al Cluj Center for Indian Studies şi Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.