Eveniment expozițional inițiat de Galeria IAGA Contemporary Art, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Galeria IAGA Contemporary Art, cu sprijinul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (UAD), organizează, în perioada 2 noiembrie – 4 decembrie 2016, un eveniment expozițional de marcă ce facilitează publicului o întâlnire edificatoare și plină de emulație cu veritabile capodopere ale artei moderne internaționale postbelice: un număr de aproximativ 25 de lucrări, de un înalt nivel calitativ, create între anii ’60 și momentul prezent, de către unii dintre cei mai cunoscuți artiști ai perioadei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Curatoriată de Olimpia Bera, Bogdan Iacob și Walter Bonomi, în strânsă colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, expoziția se definește ca un construct ideatic ce caută să devoaleze interesanta relație născută între și, implicit, mediată fin de limbaje artistice diverse - de la pictura poetica asumată ca alfabet, semn și gest până la arta cinetică și conceptuală -, regăsite în lucrările artiștilor expuși: Carla Accardi, Sam Francis, Emilio Scanavino, Ioan Sbârciu, Victor Vasarely, Emilio Vedova, Penck, Bruno Munari, Rainer Arnulf, Keith Hering, Dadamaino, Gino de Dominicis, Shiraga Kazuo, Manfredo Massironi, César.

În asentimentul acestei intenții, expoziția nu se prezintă doar ca o simplă oportunitate de „a vedea” capodopere artistice, ci și ca o șansă reală, ofertantă, de a învăța să vezi ceea ce nu se vede, inaccesibilul privirii comune: emoția căutării, descoperirea dorinței, curajul alegerilor, responsabilitatea activității desfășurate de un artist...

„Il Movimento delle Cose” caută, sub raportul conceptului curatorial, să indice o orientare înspre contemporaneitate a manifestărilor artistice din istoria recentă. Vorbim despre artiști care au experimentat diferite tehnici, au traversat curente și stiluri variate, acestea marcând, inevitabil, drumul lor spre desăvârșirea unei amprente personale. Permanenta mișcare în decursul anilor de practică și teorie artistică semnalează o transformare a formelor plastice în pictură și în sculptură, dar și o poveste, de fiecare dată unică, a impactului pe care îl are opera, personalitatea și viața, în mod particular, asupra istoriei artelor. Contemporaneitatea unei opere de artă nu ține atât de vârstă sau de prezența fizică a creatorului în lume.

Ne referim cu preponderență la un mare bagaj cultural care are capacitatea de a se reinventa, de a se redefini, în acord cu actualele configurații identificate în plan artistic. Jocul interferențelor între generații și, totodată, între culturi diferite lansează ideea diversității, în tandem cu abilitatea influențării reciproce, benefice și rodnice, asupra stilurilor, curentelor, manierelor de lucru. Nu în ultimul rând, mișcarea este temeiul prezentei selecții, centrată asupra unor opere din palmaresul artistic internațional modern, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, ele făcând parte din colecția istorică a Galeriei IAGA Contemporary Art ce reunește, în mod precumpănitor, creații ale anilor ’60 – ’70, un segment particular constituindu-l avangarda artei europene, asiatice și americane a secolului trecut.

 Colecția istorică transcede astfel, într-o manieră simbolică percutantă, cadrul dinamic al galeriei private și se reasamblează sub egida unui spațiu muzeal deschis publicului, repunând în discuție valoarea intrinsecă a operei de artă.

Curatori:

Olimpia Bera, Bogdan Iacob, Walter Bonomi

Comisar de expoziție:

Alexandra Sârbu

Definindu-se ca o platformă culturală vie, Galeria IAGA Contemporary Art urmărește prin obiectivele sale principale să dezvolte și să promoveze un dialog între cercetările artistice moderne, dar mai ales contemporane, care au ca subiect predilect atât arta produsă în spațiul Europei de Vest, cât și în cel al Europei de Est. Grație participărilor la târguri de artă internaționale, festivaluri și evenimente internaționale de artă contemporană, precum și a numeroaselor colaborări cu diverse instituții naționale și internaționale, Galeria IAGA Contemporary Art privește cu încredere spre un viitor perfectibil, durabil, coerent, în care schimburile culturale și comunicarea internațională conferă fundația pe care se pot construi și urmări proiecte artistice și geografii culturale. Pentru mai multe informații, accesați următorul link: http://www.iaga.eu/

„Il Movimento delle Cose”. Exponenți de referință ai artei moderne internaționale postbelice

 Vernisaj: miercuri, 2 noiembrie 2016, ora 18:00

2 noiembrie – 4 decembrie 2016

Imagini de la deschiderea oficială a expoziției „Il Movimento delle Cose”, un eveniment de marcă inițiat de Galeria IAGA Contemporary Art, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și cu sprijinul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. Vernisajul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), în data de 2 noiembrie 2016, cu începere de la ora 18:00, în prezența curatorilor expoziției, Olimpia Bera, Bogdan Iacob și Walter Bonomi, și a distinșilor lor invitați: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, și prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, președinte al Senatului Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.

 

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 4 decembrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.