Pentru ediţia 2016 a Festivalului European „Noaptea Muzeelor” din ziua de sâmbătă, 21 mai 2016, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, pregăteşte un program special, intitulat „O noapte la Palat”. Acesta se desfăşoară între orele 20:00 – 01:00 şi include o suită de evenimente expoziţionale, grupate în jurul ideii de celebrare a moştenirii culturale moderne.

Cadrul deosebit al acestei seri îl constituie palatul baroc în care funcţionează Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania. Programul special al „Nopţii Muzeelor” oferă posibilitatea unică de a admira creaţii ale artei moderne şi contemporane prin care se celebrează valori consacrate ale artei secolului al XX-lea.

Începând cu ora 20:00, publicul va putea să admire expoziţiile „Influenţe ale modernismului în arta contemporană din Austria. Lucrări de Bernhard Buhmann, Claudia Larcher, Tina Lechner. Pictură, obiect, fotografie”; „Valentin Codoiu. Pictură”; „Ce mai face Penelopa?” (expoziţie de grup a artiştilor de la secţiile „Arte textile” şi „Sculptură” a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca); „Grădini de lumină” (expoziţie de artă decorativă şi design vestimentar a artistei Elena Basso-Stănescu) şi „Visions in the Dark” a artistului Alexandru Antik.

În contextul aniversării în anul 2016 a 100 de ani de la lansarea mişcării dadaiste, expoziţia „Influenţe ale modernismului în arta contemporană din Austria. Lucrări de Bernhard Buhmann, Claudia Larcher, Tina Lechner. Pictură, obiect, fotografie” îşi propune să prezinte ecouri ale avangardei istorice în creaţia a trei artişti contemporani din Austria. Lucrările acestora se evidenţiază prin recursul la un limbaj plastic care combină elemente figurative cu elemente a căror sursă poate fi identificată în curentele de avangardă din primele decenii ale secolului XX, în principal dadaismul.

Expoziţia pictorului Valentin Codoiu aduce în atenţia publicului caracterul spectaculos al viziunii artistice expresioniste, celebrând astfel una dintre cele mai constante moşteniri ale artei secolului al XX-lea.

„Ce mai face Penelopa?” relecturează experimentalismul în artă printr-un amplu demers de valorificare a celor mai reprezentative creaţii ale studentelor şi absolventelor de la specializările „Arte textile” şi „Sculptură” de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Încă de la prima ediţie din anul 2008, conceptul curatorial al expoziţiei a fost acela de a pune în valoare forţa ascunsă sub o aparentă fragilitate şi spargerea tiparului percepţiei comune despre ceea ce numim feminitate. Lucrările de tapiserie şi sculptură prezente în această ediţie se potenţează reciproc prin contrastul dintre materialele specifice celor două genuri artistice, lucrările tinerelor artiste impresionând atât prin originalitatea conceptiei, cât şi prin delicateţea şi fineţea lor.

Expoziţia de artă decorativă şi design vestimentar „Grădini de lumină” a artistei Elena Basso-Stănescu, surprinde prin calitatea experimentelor sale tehnice şi profunzimea substanţei sale ideatice. Metode tradiționale de țesere și brodare, „laser cut”, „digital print”-uri elaborate, suprafețe textile inovatoare, reconfigurări, contorsionări sunt câteva dintre tehnicile folosite pentru realizarea exponatelor. Generarea și dezvoltarea materialităților au devenit intrinsec legate de căutările artistice ale Elenei Basso-Stănescu. „Grădini de lumină” este o metaforă vizuală a întregii creații plăsmuite de Elena Basso-Stănescu, o inedită „cheie de lectură” pentru lucrările de artă decorativă și creație vestimentară. „Grădinile” imaginate sunt circumscrieri ideatice care fac multiple trimiteri la: grădinile suspendate ale Semiramidei, imaginile unui Eden terestru, gradina Maicii Domnului, spațiile îngrădite ale locuințelor tradiționale românești. Profesor al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul „Modă-Design Vestimentar”, Elena Basso-Stănescu are o vastă activitate artistică încununată cu numeroase premii.

Expoziţia „Visions in the Dark” reprezintă o ocazie inedită pentru public de a se familiariza cu creaţia lui Antik Alexandru, unul dintre cei mai semnificativi artişti contemporani, a căror contribuţie este, începând cu anii 1970, definitorie pentru arta conceptuală şi performance-ul din România.

De asemenea, în afara expoziţiilor temporare deschise cu această ocazie, publicul va putea să viziteze Galeria Naţională, prin care se evidenţiază valoarea excepţională a artei moderne şi a patrimoniului deţinut de către Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

INTRAREA LIBERĂ!

Festivalul European „Noaptea Muzeelor”, ediția 2016
„O noapte la palat”

Sâmbătă, 21 mai 2016, orele 20:00-01:00

Ultima intrare în sălile expoziţionale ale muzeului: ora 00:15