EducaTIFF la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

27 mai - 5 iunie 2016

Ateliere de animație pentru elevi cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, în cadrul programului de educație cinematografică al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF)

 Pe parcursul fiecărui atelier, participanții vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor testa mai multe tehnici de animație, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul.

Trainerii de la această ediţie sunt clujenii Kassay Réka şi Makkai Bence.

 Kassay Réka a absolvit Facultatea de Foto, Film și Media la Universitatea Sapientia din Cluj. A participat la mai multe workshop-uri de film, unde a realizat scurtmetraje animate, care au circulat la festivaluri internaţionale. După terminarea facultății, Reka a studiat și în străinătate: la MOME (Facultatea de Animaţie) din Ungaria și la Şcoala de animaţii „La Poudriere” din Franţa. Între anii 2010 - 2013, a scris o teză de doctorat despre preferinţele elevilor din clasele elementare privind eroii desenelor animate, iar în cadrul cercetării, a realizat interviuri cu copii și părinţi din împrejurimile Clujului. Din 2010, Reka conduce workshop-uri de animaţie pentru diferite generaţii și predă cursuri de profil și la Universitatea „Babeș-Bolyai”. În prezent, lucrează la un studio de animaţie, „Fox in the Box”, și predă discipline teoretice și practice legate de media vizuală.

 Makkai Bence este licențiat în filosofie şi a lucrat ca graphic designer, art director și director de creație la mai multe agenții de publictate din Cluj. Din 2014, şi-a înfiinţat propria agenţie de branding şi comunicare vizuală – „Vizualitas Studio”. Din anul 2002, a lucrat ca regizor, scenarist și animator în diverse producţii cinematografice, cel mai cunoscut fiind scurtmetrajul „Holtvagany / Linie moartă”, premiat cu „Golden Remi”, la Houston în 2003, şi animaţia „Flottyi”, selectată la mai multe festivaluri din ţară şi din străinătate. În anul 2010, a înfiinţat Asociaţia Centrul Regional pentru Cultură Audiovizuală, împreună cu Reka Kassay. Sub egida Asociației, au iniţiat şi au coordonat mai multe activităţi de educație media, ateliere de creație și de animație pentru copii și tineret.