EXPOZIȚII DEDICATE ARTEI CONTEMPORANE POLONEZE SUB GENERICUL „ARTA ACTUALĂ A REGIUNII MAŁOPOLSKA”

„12. expoziţie din colecţiile Małopolska - Muzeul Fundaţiei de Artă Contemporană”

Vernisaj: marţi, 7 iulie 2015, ora 18:00

7 - 26 iulie 2015

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Małopolska Kraków Region, Cultural Institution of the Małopolska Province, SOKÓŁ Małopolska Culture Centre, BWA SOKÓŁ Gallery of Contemporary Art in Nowy Sącz, Małopolska Fundacja Muzeum Sztuki Współczesnej, Instytucja Kultury Miacstra Tarnowa, organizează, în perioada 7 – 26 iulie 2015, două expoziții temporare dedicate artei contemporane poloneze, „12. expoziție din colecțiile Małopolska - Muzeul Fundației de Artă Contemporană” și „Andrzej Szarek: Sculptură”, reunite sub genericul „Arta actuală a regiunii Małopolska”.

Cele două evenimente expoziționale cu caracter inedit sunt organizate în cadrul programului de cooperare existent între județul Cluj și regiunea înfrățită din Polonia, Małopolska, prin intermediul efortului coorganizatoric al prestigioaselor forurilor culturale poloneze: Galeria de Artă Contemporană BWA „Sokół” de la Nowy Sącz, Galeria BWA de la Tarnów și Muzeul Fundației de Artă Contemporană din Małopolska.

Concentrându-se asupra unei selecții reprezentative de lucrări de artă contemporană, proiectul „Arta actuală a regiunii Małopolska” își propune să pună în evidență unicitatea și specificul creației unor artiști locali cu valoare referențială, care au exercitat o influență decisivă în conturarea profilului cultural actual al regiunii, cu ample ecouri în viața artistică din Polonia. De-a lungul ultimilor ani, județul Cluj s-a dovedit a fi un partener excelent al regiunii Małopolska în realizarea a numeroase proiecte cu caracter cultural și/sau artistic, unul dintre ele fiind expoziția artiștilor români intitulată „Școala de la Cluj”, organizată anul trecut la Nowy Sącz, în colaborare cu Galeria de Artă Contemporană BWA „Sokół”, evenimentul înregistrând un impact deosebit asupra publicului vizitator polonez.

 

Vernisajul expozițiilor va avea loc marți, 7 iulie 2015, orele 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30).

 

Recunoscută pentru înalta sa ţinută estetică şi calitativă, colecţia de artă contemporană a regiunii poloneze Małopolska dezvăluie un impresionant inventar tematico-stilistic, riguros circumscris unui cadru geografic şi socio-istoric particular. Gravitând în jurul producţiei artistice create după anul 1989, ansamblul colecţiei este menit să documenteze specificitatea fenomenului artistic contemporan al regiunii Małopolska, cu o generoasă extindere în zona Europei Centrale şi de Est, prin intermediul unor lucrări care glisează, sub raport conceptual, de la experienţa şi memoria post-totalitară la estetica post-comunistă. Colecţia deţine şi o reală valoare educativă, prin prisma faptului că etalează atât registrul tehnic al mediilor tradiţionale, cât şi „limbaje” moderne de expresie artistică (video, obiect, instalaţie, fotografie digitală). Acestea sunt doar câteva dintre aspectele notabile ale unei colecţii încă deschise, care a crescut semnificativ în dimensiune în ultimii ani (peste 450 de exponate, peste 50 de autori sau grupuri artistice). Ea este prezentată succesiv în diverse spaţii expoziţionale din Tarnów, unde se află în rezidenţă permanentă începând cu anul 2013, precum şi în cadrul unor importante manifestări colective organizate în Polonia sau în străinătate.

Expoziţia permanentă din Tarnów este un proiect anexă al Galeriei de Artă Contemporană BWA din Tarnów şi al Fundaţiei Małopolska a Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia. Proiect finanţat de Municipalitatea din Tarnów şi Provincia Małopolska.

www.bwa.tarnow.pl

www.fundacjamuzeum.pl

Andrzej Szarek s-a născut în oraşul polonez Nowy Sącz, la 17 ianuarie 1958. A absolvit Şcoala secundară de artă „Antoni Kenar” din Zakopane (1979). Între anii 1980-1985, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Varşovia, secţia sculptură, la clasa profesor Jan Kucz. Timp de cinci ani, în intervalul 1985-1990, a activat alături de grupul artistic „... who you are”. În prezent, este supervizor al Galeriei de artă plastică „Mala” din Nowy Sącz, membru în bordul artistic al Centrului de sculptură poloneză din Orońsk şi lector invitat al Facultăţii de arte plastice din cadrul Universităţii sileziene din Katowice, precum şi al Liceului vocaţional de stat din Nowy Sącz. În anul 2005, i s-a conferit titlul ştiinţific de profesor în arte vizuale. Aria interesului său profesional acoperă domenii variate: sculptura, desenul, design-ul de afiş, performance-ul şi happening-ul. A deschis peste 50 de expoziţii personale, a organizat peste 70 de happening-uri şi evenimente artistice şi a participat la aproximativ 100 de expoziţii de grup, deschise în Polonia sau în străinătate. Erijându-se, în mod voluntar, într-o dublă ipostază, cea de observator analitic, ager şi obiectiv, al realităţii vieţii cotidiene, alternată cu cea de terapeut, Andrzej Szarek pune cu obstinaţie în practică un discurs critic pronunţat, angajat în „zarva” polemică iscată de tendinţele dominante ale culturii de masă... în fond, o rebeliune împotriva conformismului tradiţiilor culturale, a prejudecăţilor şi a stereotipurilor nutrite de lejeritate sau opacitate intelectuală, a încercărilor de restrângere a libertăţii de expresie artistică, prin încapsularea ei în limitele constrângerilor severe ale definirii clasice.

Curatori: Jan Trzupek, Ewa Rams

Comisar de expoziţie: Alexandra Sârbu