Lansare de carte:
"Parfumeria Rózsa sau miracolul de la Auschwitz",
autor Irány Péter

Vineri, 27 martie 2015, ora 12:00 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj şi Editura Casa Cărţii de Ştiinţă vă invită vineri, 27 martie 2015, de la ora 12:00, la lansarea cărţii Parfumeria Rózsa sau miracolul de la Auschwitz, autor Irány Péter.

Şaptezeci de ani au trecut de la eliberarea Auschwitz-ului, însă numele lagărului este la fel de sonor şi astăzi, iar impactul pe care îl provoacă pronunţarea acestui nume nu are termen de comparaţie.

În cartea Parfumeria Rózsa sau miracolul de la Auschwitz, autorul Irány Péter, născut la  Cluj-Napoca în 1947, deci la doi ani după încheierea celui de-al doilea război  mondial, reuşeşte să descrie nu doar ororile la care sunt supuşi evreii în lagăr, ci şi lupta lor pentru supravieţuire odată ce sunt eliberaţi. Precizează cum decurgea viaţa evreilor din Cluj-Napoca după război, descriind locaţiile şi cercurile pe care aceştia le frecventează, greutăţile şi amintirile dureroase pe care le înfruntă.

Reuşesc să îşi continue viaţa, dar nu sunt capabili să uite că familiile lor au suferit şi şi-au pierdut viaţa din cauza naziştilor. Încearcă să trăiască normal, însă au mereu obstacole pe care sunt nevoiţi să le treacă şi amintiri cu care trebuie să lupte.

Autorul este ferm convins că nimic din tragedia familiei sale nu s-ar fi întâmplat efectiv, dacă al doilea război mondial n-ar fi avut loc. Oamenii de pretutindeni sunt meschini şi folosesc toate mijloacele care le stau la dispoziţie ca să-şi nimicească vecinii. Războaiele şi cataclismele globale sunt numai un mijloc de simplificare a jafului şi delirului ce au fost programate de urmaşii lui Cain. Războaiele dau însă şi un impuls celor lipsiţi de legi şi credinţă şi, astfel, cei delapidaţi, ucişi mişeleşte şi stigmatizaţi de invaliditatea psihică au la îndemână numai pana şi hârtia.

Aşadar, reminiscenţele războiului şi ale soluţiei finale se propagă de la generaţie la generaţie, întrucât atrocităţile asupra părinţilor, bunicilor ori străbunicilor nu pot fi uitate, nici iertate.