Expoziția "Black-Based Cocktail", Petru LUCACI

22 mai - 16 iunie 2013

Expoziţia Black-Based Cocktail a artistului Petru Lucaci face parte din programul Muzeului de Artă Cluj-Napoca de prezentare a creaţiei artistice a celor mai semnificativi artişti români contemporani, validaţi de o recunoaştere naţională şi internaţională în mediile de specialitate, de calitatea şi mesajul operei lor artistice.

PETRU LUCACI (n.1956) a abosolvit în anul 1982 secţia de pictură a Institutului de Arte Plastice „N.Grigorescu”, Bucureşti.

Preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), Petru Lucaci este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, director artistic al spaţiului de artă contemporană Victoria Art Center, Bucureşti şi director al Revistei Arta, care, sub conducerea sa, a devenit o revistă comparabilă cu revistele similare din spaţiul internaţional.

A realizat 40 expoziţii personale şi peste 250 expoziţii de grup şi colective în ţară şi străinătate (www.lucaci.ro).

A fost distins cu Premiul pentru Arte Vizuale al Ministerului Culturii, 2007, Premiul pentru Pictură şi Premiul pentru Excelenţă al UAPR, 2006, Ordinul Meritul Cultural oferit de Preşedenţia României, 2004.

Prima expoziţie a artistului la Cluj-Napoca vine în prelungirea unei mai vechi şi constante fascinaţii personale faţă de forţa expresivă şi potenţialul de semnificaţii a negrului, care a stat la baza unor proiecte  artistice anterioare precum “Geneza” (1988), “Out of Surface” (1993), “Noctumbre” (1993-2000).

Ea trebuie contemplată şi înţeleasă în registrul unui mix intenţionat de teme, stiluri, medii de exprimare, un coktail tematic prin subiectele abordate pe criteriul conotaţiilor lor sociale, psihologice, istorice dar şi pentru estetica lor vizuală:  corbul, haina neagră, celula de închisoare, scoicile, obiecte arse, nămolul, cărbunele sunt doar câteva din elementele în jurul cărora se construiesc piesele acestui palimpsest monocrom.

Amestecuri, combinaţii, mixaje, ingrediente surpriză…o abordare oarecum ludică în jurul unui concept prin definiţie sumbru, tragic, autoritar, serios. Un negru terapeutic prin capacitatea lui de a acoperi atâtea semnificaţii, un negru care îşi reafirmă permanent potenţialităţile metaforice, semiotice şi vizuale.