Expoziția "Itinerar sacru"

Liliana şi Valeriu Gonceariuc

14 iunie - 7 iulie 2013

Expoziţia face parte dintr-un program prin care Muzeul de Artă Cluj-Napoca îşi propune să dezvolte colaborări cu muzee din România. Expoziţia Itinera sacru  reprezintă o colaborare între Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național Moldova, Iași –Muzeul de artă şi Galeria de artă DANA, Iași.

Liliana Gonceariuc – cadru didactic la Colegiul de artă „Octav Băncilă”, Iași, absolventă în anul 1973 a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București , secția artă monumentală – și Valeriu Gonceariuc – cadru didactic la Universitatea „George Enescu”, Iași, absolvent în anul 1963 a Facultății de Istorie-Filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași și a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în anul 1973 – membri U.A.P.R, filiala Iași, expun constant lucrări în țară și străinătate. Lucrările artiștilor ieșeni se regăsesc în colecții de stat și particulare.

Lucrările artistei Liliana Gonceariuc sunt urmarea unei documentări „sur place” în Ținuturile Hațegului, locuri binecuvântate și de natură, dar și de făpturi omenești. Alegerile tematice sunt dictate de locurile, împrejurările și reliefurile parcurse, unde se proliferează distinct „urme” ale Antichității daco-romane (ruinele de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana), lângă care s-au construit ulterior câteva din bisericile paleocreștine autohtone (Densuș, Strei, Baru), înălțate și asamblate, prin aport succesiv pe întreaga durată a Evului Mediu românesc. Artista nu pictează neapărat clădiri sau decoruri secvențiale ale acestora, ci „stări de spirit”, emoții trezite la întâlnirea dintre lumi (antică/medievală) și culturi (păgână/creștină). Există în tablourile Lilianei Gonceariuc un contrast între răceala pietrei și maniera în care aceasta este „îmblânzită” și estetizată. Decorurile sunt „înviorate” de amprente cromatice vădit personalizate. Sensibilitatea și lirismul disciplinat o conduc spre soluții picturale inedite, menite a „monumentaliza” detaliul. Punctele de fugă favorite vizează amănuntul semnificant: ziduri de piatră, bolți frânte, uși ferecate, porți trainice din lemn, arcade gotice robuste, redutele fortificate. Liliana Gonceariuc se dovedește a fi un artist al structurilor delicate, al culorilor calde și vii. Discretă și introvertită, artista pare a întreține un fertil dialog cu sine, căutând să-și lămurească la fiecare popas atât uimirile, cât și perplexitățile încercate. Tocmai de aceea, lucrările au vigoarea unui solilocviu vizual, unei convorbiri interiorizate, transpuse în imagini, menite a evoca acele frumuseți incontestabile, pe lângă care trecem deseori indiferenți…

Lucrările artistului Valeriu Gonceariuc rezultă din confluența unor mari direcții creatoare într-o viziune originală de factură expresionistă, umanizată în spiritul tradițiilor folclorice autohtone, în care optimismul și umorul sunt prezente atât în fizionomiile personajelor cât și în gestica lor. Natura, de o vitalitate explozivă propulsează personajele – făpturi dincolo de realitatea comună, care mobilizează distribuția arhaică a visului: bacante autohtone, sânziene, tauri incești, mătrăgune, păduri sacre, escapade erotice într-un paradis terestru, într-o infinită grădină a deliciilor în care participanții se angajează în libațiuni colosale; o lume nocturnă în care lumina este energie, emoție, viață. Valeriu Gonceariuc învață din și dialoghează cu înțelepciunea lumii, pe care o descoperă în văzduhul stelar savurându-și bucuria eliberării din canoane.

 Expoziția de față are un caracter itinerant având ca destinații orașele: Iași, Cluj, Baia Mare, Deva și Hațeg.